Sunday, January 26, 2014

Crunchy donut

Pada 25 Januari 2014 yang lalu, Unit Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH) Kolej Komuniti Betong telah melapangkan diri untuk bertandang ke MRSM Betong.
Kami telah dijemput untuk mengadakan kursus pendek bagi memenuhi aktiviti keusahawanan. Kami telah mengadakan beberapa kursus pendek yang mana kemahiran tersebut boleh digunakan oleh pelajar apabila membuka gerai jualan. Seramai 95 orang peserta telah terlibat.  
Kursus yang kami jalankan adalah antaranya:
1.       Pembuatan cup cake dan cocktail
2.       Pembuatan begedil daging, homemade spagethi dan crunchy donat
3.       Paper craft


Selain dari mengajar cara menyediakan, kami juga menerapkan serba sedikit ilmu keusahawanan seperti bagaimana untuk mengira untung dan rugi sebagai contoh mengira kos pembuatan crunchy donat di mana didapai kosnya adalah RM4.80 seadunan dan boleh menghasilkan sebanyak 24 biji donat. Sekiranya dijual RM1 bagi 3 biji maka keuntungan adalah (24/3 x RM1) – RM 4.80 = RM 3.20

Crunchy Donut
Bahan-bahan
1.      Butter  block
2.      2 cawan tepung gandum atau tepung serbaguna berpenaik
3.      1 biji telur
4.      2 cawan air
5.      1 sudu teh esen vanilla
6.      Gula ising
7.      Minyak masak

Cara menyediakan
1.      Cairkan butter bersama air dan masukkan sedikit esen vanilla
2.      Setelah cair masukkan tepung secukupnya
3.      Setelah sebati tutup api dan masukkan 1 biji telur
4.      Ulikan dan tambah tepung sekiranya perlu
5.      Cetak menggunakan acuan donat
6.      Gorengkan dan taburkan gula ising pada donat yang telah digoreng tadi